Verovatno se ne bih upustila u pravljenje sira od kiselog mleka da mi nije prijateljice iz Male Mlekare iz Silbaša, zahvaljujući kojoj često dobijem divno sveže kravlje mleko sa 2,8% mlečne masti. To je ono mleko što se u prodavnicama obično prodaje u kesama, nije termički obradjeno i mora se prokuvati da bi ga mogli duže držati u frižideru.

Postupak izrade sira objasniću vam na količini od 4 litre mleka:

Od svežeg kravljeg mleka prvo napravite kiselo mleko. Postupak izrade kiselog mleka objasnila sam nedavno i imate ga na linku:  http://www.bonappetitns.com/kako-napraviti-domace-kiselo-mleko/

Kako napraviti domaće kiselo mleko

Od dobijene količine kiselog mleka odvojila sam oko 500 ml da imamo za nas, a od ostatka sam pravila sir. Odmah da napomenem, dobila sam 1 kg sira i oko 2,5 litre divne pitke surutke.

Prvo pripremite posude:

dublji sud za otakanje surutke, čistu kuhinjsku krpu ili veeeliku troslojnu gazu, veliku cediljku (kao onu za cedjenje supe) i posudu u koju ćete odlagati ovaj kremasti masni sir. Važno je takodje, da kiselo mleko odstoji u frižideru bar jednu noć pre cedjenja, da bi se što lakše odvojile masne stanice od surutke.

U dublju posudu stavite cediljku, a u cediljku raširite kuhinjsku krpu. Napravite udubljenje tu gde krpa naleže na cediljku, pa kutlačom vadite kiselo mleko i sipajte u krpu. Meni su obično 4-5 kutlača mleka stale odjednom. Krpu zavrnite preko mleka tako da u njoj ostane sadržaj i polako rukom cedite da kroz krpu iscuri surutka u posudu ispod. U početku ostavite 15-20 minuta da se samo cedi, primetićete da kroz krpu surutka i sama izlazi, a onda lagano, bez naglog stiskanja i sa puno strpljenja cedite surutku iz kiselog mleka.

Cedite je sve dok ne osetite pod rukom da u krpi ostaje samo gust kremasti sir. Zatim krpu ili gazu raširite na stolu pa kašikom odvojte sir i stavljajte ga u neku posudu u kojoj ćete ga čuvati. Ukoliko želite da bude slan, slobodno sada dodajte malo soli. Od jednog cedjenja ja sam dobijala oko 200 gr divnog krem-sira i naravno, surutku! Postupak morate ponavljati dok ne ocedite svo kiselo mleko. Svaki put možete slobodno koristiti istu krpu ili gazu, ne treba ih prati i ispirati dok sve ne završite.

DSC08976 DSC08967 DSC08968 DSC08969 DSC08974